Εθελοντική Συμμετοχή Φοιτητών στην Εθνική Μελέτη Νοσηρότητας και Παραγόντων Κινδύνου – ΕΜΕΝΟ – Πρόσκληση

Το Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας συμμετέχει στην πρώτη εθνική μελέτη νοσηρότητας και παραγόντων υγείας που συντονίζει η Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και διεξάγεται σε συνεργασία με όλες τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας. Σκοπός της μελέτης είναι η καταγραφή της νοσηρότητας και των κύριων παραγόντων κινδύνου καθώς και της χρήσης μέτρων πρόληψης, φαρμάκων και υπηρεσιών υγείας, στην Ελλάδα. Οι πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση της υγείας του πληθυσμού της χώρας αλλά και το σχεδιασμό εθνικής στρατηγικής για την υγεία.

Η έρευνα θα διεξαχθεί πόρτα-πόρτα και εκπαιδευμένοι ερευνητές θα επισκεφτούν ένα τυχαία επιλεγμένο δείγμα κατοικιών σε όλη την Ελλάδα. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαντήσουν σε ένα ερωτηματολόγιο που διερευνά την κατάσταση υγείας τους και την χρήση των υπηρεσιών υγείας και να πάρουν μέρος σε ιατρικές εξετάσεις που προσφέρονται χωρίς οικονομική επιβάρυνση προκειμένου να  γίνουν μετρήσεις βάρους, ύψους, δερματικών πτυχών, αρτηριακής πίεσης και αναπνευστικής λειτουργίας (σπιρομέτρηση) και να ληφθεί δείγμα αίματος για τη μέτρηση ολικής χοληστερόλης, LDL, HDL, τρανσαμινασών και HbA1c.

Στο πλαίσιο της μελέτης αυτής προσκαλούμε τελειόφοιτους Ιατρικής και φοιτητές των κλινικών ετών που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν εθελοντικά στην έρευνα. Η συμμετοχή σας σε μια τέτοια έρευνα πεδίου δίνει τη δυνατότητα έκθεσης στην εμπράγματη μεθοδολογία έρευνας και την απόκτηση σημαντικής ερευνητικής εμπειρίας.

Οι φοιτητές που θα συμμετέχετε θα ενημερωθείτε αναλυτικά για το περιεχόμενο και τους στόχους της μελέτης και θα εκπαιδευτείτε σε συγκεκριμένες δεξιότητες που περιλαμβάνονται στη μελέτη.

Στα πλαίσια της έρευνας πεδίου που θα διεξαχθεί από τον Φεβρουάριο ως και το Σεπτέμβριο 2014 στο νομό Θεσσαλονίκης, θα συνδράμετε στην ενημέρωση του κοινού για την αξία και το περιεχόμενο της έρευνας  και θα συμμετέχετε συνεπικουρώντας τους γιατρούς της μελέτης στη διαδικασία των ιατρικών εξετάσεων εξασκώντας τις κλινικές σας δεξιότητες στην σπιρομέτρηση, την αιμοληψία, τη λήψη αρτηριακής πίεσης, τη μέτρηση βάρους, ύψους και δερματικών πτυχών.

Οι συμμετέχοντες φοιτητές θα πάρετε βεβαίωση που θα πιστοποιεί την εθελοντική συμμετοχή σας στην έρευνα πεδίου της ΕΜΕΝΟ.

Παρακαλούμε τους/τις ενδιαφερόμενους/νες να απαντήσετε στην ηλεκτρονική διεύθυνση magdag@auth.gr ως τις 10 Φεβρουαρίου 2014 αναφέροντας το ονοματεπώνυμό σας, το έτος παρακολούθησης, την ηλεκτρονική σας διεύθυνση και το σταθερό ή/και κινητό σας τηλέφωνο. Ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι συμμετέχοντες θα ενημερωθείτε με e-mail ως τις 15 Φεβρουαρίου οπότε και θα σας ανακοινωθεί η ημερομηνία της εκπαιδευτικής συνάντησης.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *